Tijdelijke parkeergarage Morspoort Leiden ontvang ESPA-award

17 Oct 2014

Op 9 oktober hebben de Gemeente Leiden en Continental Car Parks een ESPA-award in ontvangst mogen nemen op het Vexpan Nationaal Parkeercongres 2014. De ESPA (European Standard Parking Award) is een onderscheiding die namens de EPA (European Parking Association) wordt verstrekt. De ESPA wordt in Nederland uitgereikt door Vexpan. Vexpan-voorzitter Monique Pluijm overhandigde de award aan Martje Hoofs van de gemeente Leiden en Jeroen Drenth van Continental Car Parks.


ESPA
De ESPA is in het leven geroepen door de Europese parkeerbranche, omdat zij de kwaliteit en het imago van parkeervoorzieningen wil verhogen. Bij de toetsing wordt gebruikgemaakt van een uitvoerige checklist, waarbij onderdelen als verlichting, gebruiksgemak, veiligheid, comfort en betaalsystemen aan de orde komen.


Volledig demontabele parkeergarage


De bovengrondse parkeergarage ligt op 5 minuten lopen van het centrum en telt 399 plaatsen. Daarvan zijn 5 parkeerplaatsen bestemd voor gehandicapten en 4 voor het opladen van elektrische auto’s. Architectenbureau Paul de Ruiter en Continental Car Parks hebben vanaf de ontwerpfase samengewerkt in een Design & Build formatie. Resultaat is een volledig demontabele, duurzame parkeergarage van hoogwaardige architectonische kwaliteit welke voldoet aan de ESPA-richtlijnen. Ondanks dat het gebouw slechts tijdelijk is, is gebruikgemaakt van duurzame materialen. Zo is de staalconstructie thermisch verzinkt, waardoor deze beschermd tegen corrosie en onderhoudsvrij is. De grote bouwonderdelen zijn geprefabriceerd. Hierdoor is de bouwtijd gereduceerd tot slechts 20 weken, is de kwaliteit gewaarborgd en de hoeveelheid bouwafval beperkt. De garage kan na afloop van de exploitatietermijn relatief eenvoudig worden gedemonteerd en elders weer worden opgebouwd, eventueel in een andere configuratie.



 

Samen met architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam zijn in de aanbestedingsfase drie verschillende gevelvarianten voor de parkeervoorziening uitgewerkt. Uit de varianten doek, glas of staal is door de inwoners van Leiden gekozen voor de gevelvariant op basis van het doek.
Door de slanke staalconstructie en de half transparante gevelbekleding is vanuit de garage goed zicht op de omgeving, waardoor bezoekers zich goed kunnen oriënteren. Het gaasdoek op de gevels is ontwikkeld van duurzaam geproduceerde, recyclebare kunststoffen. Door de natuurlijke groen- en bruintinten wordt de indruk van een bladerdek in het bos gewekt, waardoor het gebouw mooi aansluit bij de oude bomenrij aan de Morssingel.

Related projects
Categorieën
Advertenties
Share this on