Per 20 parkeerplaatsen een laadpunt: de nieuwe parkeerregel voor bedrijven

By
23 Oct 2024

Vanaf 2025 is er in Nederland een nieuwe wet van kracht die bedrijven verplicht om bij elke 20 parkeerplaatsen minstens één laadpunt te installeren. Deze wet, onderdeel van de Europese doelstelling om de elektrische mobiliteit te stimuleren, heeft grote gevolgen voor zowel bedrijven als consumenten.

Waarom deze nieuwe regel?

De overheid wil met deze maatregel de groei van elektrische voertuigen bevorderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Door een uitgebreid netwerk van laadpalen te creëren, wordt het voor bezitters van elektrische auto’s gemakkelijker om onderweg op te laden, wat een belangrijke drempel voor aanschaf is.

Wat betekent dit voor bestaande bedrijven?

Voor bedrijven brengt deze nieuwe regel zowel uitdagingen als kansen met zich mee:
Bedrijven zullen moeten gaan kijken naar hun parkeerfaciliteiten en evalueren wat de mogelijkheden zijn. Wordt er gekozen om de laadpalen zelf te kopen en te beheren of wordt de installatie en beheer afgegeven aan een CPO (Charge Point Operator) zoals Opcharge die kosteloos de punten installeert en beheert.

Deze regel brengt ook kansen met zich mee:
Zo brengt het een duurzaam imago met zich mee, door te investeren in laadpalen tonen bedrijven dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook kunnen bedrijven aantrekkelijker worden voor klanten door de mogelijkheid van elektrisch laden.

Welke bedrijven zijn verplicht?

De precieze invulling van deze regel kan per gemeente verschillen, maar over het algemeen geldt de verplichting voor bedrijven met een parkeerterrein van 20 plaatsen of meer. Dit betreft onder andere: Winkelcentra, bedrijfsterreinen en kantoorpanden.

Conclusie

De nieuwe regel voor laadpalen is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Bedrijven kunnen kiezen om de laadpalen zelf te beheren of over te laten aan CPO’s zoals Opcharge. Door mee te werken aan de uitbreiding van het laadpalennetwerk, kunnen bedrijven een bijdrage leveren aan een schonere omgeving en tegelijkertijd hun eigen bedrijfsvoering verbeteren.

Bron: https://opcharge.com/actueel/een-omslagpunt-voor-elektrisch-vervoer/

Categorieën
Thema's
Advertenties
Share this on