Flexibel parkeren als oplossing voor zakelijke mobiliteit

16 Jun 2022
Een artikel over flexibel parkeren als oplossing voor zakelijk parkeren met Mark Riemslag van Monit Data

Is flexibel parkeren dé oplossing voor zakelijk parkeren? De opkomst van thuis- en flexibel werken verandert zakelijke mobiliteit en parkeren in een hoog tempo. Mark Riemslag van Monit Data nam deel aan een recent grootschalig onderzoek naar zakelijk parkeren. Lees meer over de resultaten van het onderzoek en Mark’s visie op de trends in zakelijke mobiliteit.

Thuiswerken en flexibelere werktijden zijn een van de grootste veranderingen van de laatste jaren in onze werkcultuur. Door de toenemende drukte op onze wegen en geholpen door online communicatie- en vergadertools zoekt de moderne kenniswerker naar een efficiënter gebruik van zijn schaarse tijd. De afgelopen twee jaar is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt door de Corona pandemie.

De vraag is natuurlijk wat deze ontwikkeling doet met de mobiliteit en het parkeergedrag van de zakelijke rijder. Het zakelijk mobiliteitsplatform Toogethr ging op onderzoek uit naar de laatste ontwikkelingen in parkeren. Ruim duizend zakelijke rijders werden gevraagd naar hun grootste irritaties en behoeftes. Monit Data’s Mark Riemslagwas daarnaast een van de experts die uitgenodigd werden om hun visie op de resultaten te geven. Ook vroeg Toogethr deze experts wat ze als de belangrijkste trends zien binnen zakelijke mobiliteit.

Flexibilisering van parkeercapaciteit is dé bepalende trend

Op kantoor aankomen en geen parkeerplek hebben. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt en kennen de frustratie. Het onderzoek laat dan ook zien dat met 29% dit de grootste irritatie is bij zakelijke automobilisten. Zelfs gedurende de corona pandemie waarin velen vanuit huis werkten, had nog steeds 26% soms geen tot (bijna) nooit een parkeerplek.

Hierbij lijkt de kern van het probleem vaak te zitten in de traditionele en rigide wijze waarop parkeercapaciteit wordt ingericht bij kantoorpanden. Zoals Mark zegt “Traditioneel is vastgoed zo ingericht dat bijvoorbeeld bij een multi-tenant gebouw elke partij een evenredig deel van de parkeergarage huurt. Vanwege deze afspraken is het dan niet mogelijk om tijdelijk extra parkeerplaatsen te huren wanneer je ze als bedrijf nodig hebt.”

Met 23% komt uit het onderzoek als de grootste behoefte van zakelijke parkeerders het zicht op of en wanneer er een parkeerplek is. Een duidelijk reactie op de nummer één irritatie van geen parkeerplek hebben. Het goede nieuws voor de zakelijke rijder is dat de huidige ontwikkelingen deze behoefte zullen helpen invullen. “Bij de zakelijke parkeerders lijkt er voorzichtig sprake te zijn van een blijvende trend die voortkomt uit de flexibilisering van werktijden en acceptatie van thuiswerken. Die trend laat zien dat werknemers minder en op wisselende tijden naar kantoor komen, waardoor de parkeerplekken meer/anders verspreid over de dag gebruikt worden” aldus Mark.

Bij Monit Data hebben onze data gedreven inzichten een steeds grotere dynamiek zien ontstaan in de wereld van mobiliteit en parkeren. Mark ziet dit dan ook als een van de grote ontwikkelingen voor de nabije toekomst. “Dubbelgebruik en flexibilisering van de beschikbare parkeercapaciteit blijft de komende jaren een bepalende trend.”

Met managementsystemen haal je meer uit je parkeercapaciteit

Het Toogethr onderzoek liet zien dat de focus van bedrijven op het oplossen van problemen rondom parkeercapaciteit grotendeels op het terugbrengen van autogebruik ligt. Thuiswerken is bij werkgevers met 30% de populairste oplossing, gevolgd door een OV vergoeding bij 20% en fietsstimulering bij 15%. Verrassend genoeg lijkt een efficiënter gebruik van de beschikbare parkeercapaciteit door flexibele kantooruren en wisselende parkeerplekken nog niet echt in beeld te zijn. Mark heeft een duidelijke visie hoe we hier de oplossing juist anders kunnen zoeken. “Wat mij betreft gaan we naar een situatie van flexibiliteit waarbij er sowieso geen vaste parkeerplaatsen meer nodig zijn en gebruikers door middel van (toegangs)rechten flexibel van de parkeergarage gebruik kunnen maken. De technische oplossingen zijn daar inmiddels ruimschoots voor aanwezig.”

Maar deze technische oplossingen in de vorm van management systemen voor optimaliseren van het gebruik van parkeercapaciteit bieden niet alleen oplossingen voor zakelijke gebruikers. Voor bewoners en bezoekers zorgen maatschappelijke ontwikkelingen namelijk ook voor de nodige uitdagingen op het gebied van mobiliteit en parkeren. Zoals Mark het uitlegt “Parkeeroplossingen die streven naar het optimaliseren van parkeercapaciteit moeten niet alleen gezien worden vanuit corona optiek, maar ook vanuit het thema woningbouw. Nederland staat namelijk voor een forse woningbouwopgave. In de praktijk gaat dit betekenen dat er meer mensen in de stad zullen wonen en werken. Er in deze stedelijke omgeving meer parkeerplaatsen nodig zijn voor beide groepen. Om dit vraagstuk duurzaam en kostenefficiënt in te richten, mét aandacht voor de mens, zal er slim moet worden omgegaan met dubbelgebruik van de parkeerplaatsen.”

Mark kijkt met een positieve blik naar de toekomst en de oplossingen zoals geboden door moderne parkeermanagementsystemen “De mogelijkheid dubbelgebruik voor omliggende functies, zoals wonen, te faciliteren op zakelijke parkeerplaatsen biedt volop kansen.”

Dit vraagt wel dat je heldere inzichten hebt in het gebruik van je parkeercapaciteit om dubbelgebruik te optimaliseren. Wanneer zijn de piekmomenten, op welke tijden zijn er veel zakelijke gebruikers en juist wanneer meer bewoners? Wat is de verdeling tussen kortparkeerders en abonnementhouders? Deze inzichten voor zowel off- als onstreet parkeren zijn eenvoudig beschikbaar met het Parkeermonitor managementsysteem van Monit Data.

Flexibel parkeren onderzoek Toogethr resultaten

Hou rekening met de groei van EV gebruik

De impact van de snelle groei van de EV op parkeergedrag ervaren we vaak allemaal. Voor de EV rijder met een bijna lege auto die geen vrije parkeerplaats met laadpaal kan vinden. Of juist dat de enige vrije plek juist één met laadpaal is waar je met je ‘normale’ auto niet mag staan. Het is duidelijk dat dit meespeelt als we willen naar een meer flexibel gebruik van parkeercapaciteit. Parkeerplekken met laadpalen vormen een extra complexiteit welke dubbel gebruik lastiger maakt.

Gezien de nog snel in ontwikkeling zijnde groei van de EV in onze mobiliteit stelt Mark daarom dat we hier een pragmatische en flexibele aanpak moeten kiezen. “Qua elektrische auto’s staan we wat mij betreft op een driesprong: in hoeverre gaan we laden op de plaats van bestemming, laden waar je woont of transformeert de capaciteit van laden naar een landelijk dekkend netwerk, zodat het meer een vorm van tanken wordt? Ik vind het moeilijk te zeggen welke kant dat opgaat. Dus als je nu een parkeervoorziening bouwt, houd er dan in ieder geval rekening mee dat de infrastructuur om te laden er is, zodat je in de toekomst alle kanten op kan.”

De visie van Monit Data is dat we de EV en laadpalen als een onderdeel van het gehele parkeerbeleid en -infrastructuur moeten zien. In de Parkeermonitor oplossing is daarom ook een EV module geïntegreerd. Deze module geeft direct inzicht in het parkeergebruik en laadgedrag bij laadpalen. Zo krijg je beter beeld hoe je laadpalen gebruikt worden, en kan je data gedreven je parkeer- en laadpalen capaciteit aanpassen of bijsturen.

Categorieën
Thema's
Advertenties