Waterdichte huid parkeerkelder Stadionkwartier Eindhoven

15 Apr 2013

Waterdichte ‘huid’ voor parkeerkelder

Kimmenade uit Helmond is als gespecialiseerde onderaannemer verantwoordelijk voor de afdichting van de parkeerkelder van het Stadionkwartier in Eindhoven, waarvan het laagste niveau zich zo’n 9 meter onder het maaiveld bevindt. Het bedrijf gebruikt daarvoor een zelf ontwikkeld product, dat koud wordt verspoten op de gehele buitenwand en de parkeerdekken van de parkeerkelder, in totaal zo’n 5300 m2 wand 9800 m2 dek.

Per jaar doet Kimmenade ongeveer 100 van deze werken. Naast parkeergarages gaat het om onder meer bruggen, bunkers en daktuinen. Kortom: werken waar het beton wordt blootgesteld aan water. In het geval van de parkeerkelder: grondwater.

Dampspanning
Voor het waterdicht afsluiten van aansluitingen van betonwanden en -vloeren is werken met bitumen en een brander niet de meest duurzame manier, zegt Marco Schippers, directeur betonafdichting bij Kimmenade. Hij noemt de aansluiting van wand op vloer (de kim) van de parkeerkelder als voorbeeld. “In net gestort beton zit vocht. Als je met een brander werkt, wil dat vocht door de warmte naar buiten. Zo ontstaat dampspanning tussen de betonnen ondergrond en de dakbedekking. Wat je dan ziet, is dat de strook bitumen aan de bovenkant omkrult. Op die manier ontstaat een lek.”

Voor daken geldt bovendien dat de regels (NEN 6050) voor het werken met een brander op het dak pas geleden zijn aangescherpt. In een aantal gevallen mag er geen open vuur meer worden gebruikt.

Emulsie
Kimmenade gebruikt voor het afdichten een zelf ontwikkelde bitumen-latex emulsie. Deze emulsie is vloeibaar gemaakt door speciaal gemodificeerde bitumen te mengen met rubber en biologisch afbreekbare zeep. De emulsie wordt koud verspoten op het beton in een laag van 4 millimeter. Hiervoor heeft het bedrijf speciale spuitapparatuur en –wagens ontwikkeld. De spuitapparatuur bestaat uit twee of vier spuitkoppen, waarbij de ene helft de emulsie spuit en de andere een lichte zoutoplossing.

Naadloze ‘huid’
Zeep en zout reageren met elkaar (de scheikundige term is coagulatie), met als gevolg dat het water uittreedt op het moment dat het op het beton is gespoten. Dat zorgt voor een beschermende naadloze ‘huid’ op het beton, die verkleeft met de ondergrond.

Voor een goede hechting wordt het beton eerst voorzien van een primer. Naden worden daarnaast afgeplakt met gaas. Mocht er in het beton na verloop van tijd een krimpscheur optreden, dan is dat geen probleem, want de huid is blijvend elastisch tot 400 procent.

Categorieën
Advertenties
Share this on